Vrtec Miklavž

 

 

Vrtec Miklavž je del VIZ ENOTE MIKLAVŽ PRI ORMOŽU Z DISLOCIRANO ENOTO NA KOGU in s tem tudi del enovitega zavoda OŠ Miklavž pri Ormožu.

V vrtcu Miklavž v šolskem letu 2022/2023 delujejo 3 oddelki:

SKUPINA ODDELEK

VZGOJITELJICE,

VPO-VZGOJITELJICE

PIKAPOLONICE

HETEROGENI ODDELEK

1 do 3 LETI STARIH OTROK

SANDRA ŠKRLEC

ANJA KOCJAN

MAVRICE

KOMBINIRANI ODDELEK

2 do 4 LETA STARIH OTROK

ADRIJANA OZMEC

MATEJA RAKUŠA

ČEBELICE

HETEROGENI ODDELEK

4 do 5 LET STARIH OTROK

JANJA ŠKRLEC,

RENATA ŠIMUNIĆ

STANISLAVA PŠAK – SPREMLJEVALKA

 

PUBLIKACIJA VRTCA 2022-2023

Porocilo projekta_Zdravje v vrtcu

 

OBRAZCI:

VLOGA ZA VPIS V VRTEC

OBRAZEC ZA OPROSTITEV PLAČILA

OBRAZEC ZA IZPIS IZ VRTCA

Projekt gozdni vrtec

Naš vrtec se je v šolskem letu 2019/2020 pridružil Mreži gozdnih vrtcev in šol Slovenije, s katero upravlja Inštitut za gozdno pedagogiko in ima podporo pri Zavodu RS za šolstvo.

Vrtec obdajajo čudoviti pisani gozdovi, vinogradi in travnate površine, zato naše dejavnosti večino časa potekajo v naravi. Najlepše je, ko otroci lahko doživljajo spreminjanje narave, jo opazujejo, vonjajo, tipajo in na takšen način pridobivajo znanje. Ko otroci vstopijo v gozd, se čas za njih preprosto ustavi. V gozdu se svobodno gibajo, raziskujejo danosti narave, si izmišljajo razne igre, poslušajo dogajanje v gozdu, ga doživljajo, s tem pa tudi vzpostavijo pristen stik z naravo.

Gozd je za njih prostor, kjer lahko otroku na enem mestu ponudijo čutno zaznavanje in spontano razvijanje oziroma krepitev motoričnih sposobnosti.

V gozdu smo si izdelali tudi gozdno igralnico, ki nam omogoča obilo izkustvenega znanja, raziskovanja, obenem pa tudi sprostitev in umiritev.

Več o samem projektu lahko najdete na povezavi Na povezavi: https://www.gozdna-pedagogika.si/mreza-gozdnih-vrtcev-in-sol/ .

LDN  projekta gozdni vrtec -šol. leto 2021-2022

KLIKNI ⇓

GALERIJA PRETEKLIH DOGODKOV 2021/2022 >>
GALERIJA PRETEKLIH DOGODKOV 2022/2023 >>

PROJEKT BRALNE PISMENOSTI

ŽIRAFE NE ZNAJO PLESATI

Tudi v tem šolskem letu  smo otroci iz vrtca vključeni v projekt Bralna pismenost, ki ga izvajajo v naši OŠ.  Ob različnih aktivnostih, ki jih izvajamo skozi celo šolsko leto, želimo otrokom ob igri približati knjižni jezik, jim privzgojiti ljubezen do pisane besede,ter jim vzbuditi pozitivne  občutke ob poslušanju in branju knjig in slikanic. V ta namen smo pripravili tedenski sklop dejavnosti s pomočjo knjige ŽIRAFE NE ZNAJO PLESATI, kjer skušamo otrokom prikazati, da knjiga ni le branje in poslušanje, temveč tudi učenje in ustvarjanje.

 V ponedeljek smo spoznali našo Metko, ki je po celem vrtcu iskala svojo prijateljico Žirafo Živo. Ta je odtavala po gozdu. Bila je vsa Žalostna in prestrašena. Skozi domišljijsko zgodbo smo spoznali njeno težavo in njeno slabo počutje, ter spoznali iskrico sreče, ko bila težava rešena. Še bolje pa smo jo spoznali ob ogledu gledališke predstave.

V projekt smo želeli poleg otrok vključiti tudi starše. V ta namen smo pripravili knjižni kotiček na hodniku našega vrtca, kjer si bodo otroci, skupaj s starši  lahko vsak dan izposodili knjigo in jo skupaj z otrokom prebrali, bodisi pred spanjem ali pa kak drug skupni trenutek, ki ga s svojim otrokom prežijo čez dneva.

 TOREK – DAN DEJAVNOSTI

Obiskala nas je žirafa Živa, ter nas popeljala v svet JOGA Džungle. Skozi različne elemente joge in glasbe, nas je popeljala skozi svojo zgodbo.

Skoraj smo pozabili povedati. Naši Metki, se je pridružil tudi njen prijatelj Jakec. Ta pa nas je popeljal v svet igre. Iskali smo pare po glasovih oglašanja različnih živali, iskali Žirafo Živo na besede mrzlo, toplo, vroče, ter prebrali knjigo Žirafe ne znajo plesati.

Na koncu dneva, pa nas je čakala zanimiva ŽIVINA TOMBOLA.

Tretji dan dejavnosti pa smo izpeljale v vsaki igralnici posebej, saj smo to priredile ustrezno starosti otrok. Igrali smo se z jezičkom s pomočjo lutk, sestavljali sličice po zaporedju, tvorili stavke in skušali sestavljati zgodbe,…….

V četrtek smo se po igralnicah pozabavali z metanjem kocke žirafe Žive, kjer smo razgibavali dele telesa. Poslušali smo zgodbe lahko nočnice, ker se pozabavali z pravilno izgovorjavo besed, ter likovno ustvarjali žirafe.

Za zaključek našega projekta, pa smo med sebe povabili Domna iz otroških animacij Mavrica in Špelo iz knjižnice Ormož, kjer sta nas skozi zgodbo ŽIRAFE NE ZNAJO PLESATI, popeljala v ples v džungli. Vsi skupaj smo se zelo zabavali in si popestrili dan pred zimskimi počitnicami.

PROJEKT DEDIŠČINA DESTINACIJE JERUZALEM  SKOZI OTROŠKE OČI

V letošnjem letu ob 750 letnici mesta Ormož, bomo skozi ta projekt  spoznavali mesto Ormož, njegove znamenitosti in lepote. 

Za začetek smo se z našim otroškim avtobusom v igralnici odpeljali s pomočjo računalnika v Ormož. Skozi slike smo si ogledali nekatere zgradbe, ki smo jih poznali od prej. Spoznali smo Ormoški grb, ter si ogledali zgodovinski film Ormoža iz leta 1932.

V torek smo se z avtobusom odpeljali na ogled znamenitosti Ormoža. Najprej smo se odpravili kot pravi turisti v TIC, kjer so nas pričakale prave vodičke, ter nam povedale, kaj vse si v Ormožu in okolici lahko zanimivega ogledamo.

Ogledali smo si grajsko vinoteko, nato pa smo se odpravili na ogled prostorov samega gradu.

Po ogledu gradu pa nas je pot vodila še na občino Ormož, kjer nas je zelo lepo sprejel na someščan in hkrati tudi župan občine Ormož, g. Daniel Vrbnjak. Pokazal nam je svojo pisarno, ter nas v sejni sobi pogostil s sladkimi dobrotami. Na koncu smo za spomin naredili  še skupno fotografijo.

Polni lepih vtisov smo se z avtobusom vrnili nazaj v naš vrtec.

V četrtek po prazniku pa nas je čakal ogled Koga. Tudi tokrat smo sedli na avtobus, ter se  odpeljali novim dogodivščinam na proti. Ogledali smo si Košarkino hišo in spoznali življenje naših prababic in pradedkov. Na to pa smo se peš podali še do Vinske kleti Munda, kjer smo si ogledali staro in novo prešo za stiskanje grozda.

V petek sta nas v vrtcu obiskali gospa Marija in gospa Darja in nam pokazale, kako se pripravita dve pogači, ki so jih pripravljale že naše babice in so tudi značilne za naše kraje. Na začetku sta se lotile domače Zlevenke. Z veseljem smo ju opazovali pri delu.

Z veseljem pa smo se tudi lotili tudi domače jabolčne pogače. Najprej smo pripravili testo, nato pa olupili jabolka in  jih naribali. Raztenili smo testo, dodali nadev iz jabolk, ga zvili, dali v pekač, ter spekli. Na koncu, ko je bilo vse skupaj pečeno, pa smo tudi z veseljem vse poskusili. Pečene pogače so bile odlične.

V ponedeljek smo se odpeljali v Ormoške lagune, kjer se nahaja naravni rezervat. V njem se nahaja območje, kjer se nahaja veliko število varstveno pomembnih vrst ptic v obdobju gnezdenja in selitve.  Tam sta nas pričakala dva vodiča, ki sta nas popeljala po tem območju.

Pa je prišel najbolj norčavi čas v letu.  PUST in MAŠKARE! Tudi v našem vrtcu se pripravljamo na to.  Ker nas bodo v kratkem obiskali kurenti iz društva KURENT Miklavž pri Ormožu, smo otrokom že prej predstavile to pustno masko.

Se je splačalo. Brez ene solzice smo si ogledali kurente in se pomešali med njih. Pred nami so tudi oblekli mlajšega kurenta  in nam predstavili njegova oblačila. Na koncu pa smo se še fotografirali z njimi.

Otroci iz vrtca našega vrtca in otroci iz vrtca Kog smo se v soboto udeležili Pustne povorke v Središču ob Dravi.  Z   Vidkovimi krojači smo predstavili zgodbico Kdo je napravil Vidku srajčico. Med vrtčevskimi skupinami smo osvojili 1. mesto.                                                                                                                                              

DAN DEJAVNOSTI – CIRKUS

Na pustni ponedeljek smo otrokom v vrtcu pripravile pravi cirkus. otroci so se preizkusili v različnih cirkuških vragolijah, zapeli in zaplesali so ob glasbi, se maskirali in fotografirali v foto kotičku. Za konec pa se posladkali s sladkorno peno in kokicami.

Pa je za nami tudi najbolj norčavi dan v letu. Pustni torek! Maškare so zasedle naš vrtec in ustvarjale različne vragolije. 

Na pustni sprevod smo se odpravili tudi malo po našem kraju. Pri družini Mihorič nas je babica Slavica pričakala s skledami sladkarij, katere smo tudi z veseljem pojedli. ( Izjemoma, ker je pač pust)

V popoldanskem času, pa smo se nekateri odpravili na veliko pustno povorko v Ormož. En velik HVALA, gre vam staršem,  da ste nam pri izvedbi udeležbe pomagali, na tak ali  drugačen način.

S predstavo Kdo je napravil Vidku srajčico smo se predstavili našim mamicam in atijem.

Na Gregorjevo, ko se ženijo ptički smo tudi v vrtcu spekli ptičke in se na koncu posladkali z njimi.

DAN DEJAVNOSTI- SISTEMATSKI PREGLED

V sklopu delavnic, ki jih izvajamo s centrom za krepitev zdravja iz Zdravstvenega doma Ormož, smo izvedle dan dejavnosti na temo SISTEMATSKI PREGLED. 

Na začetku smo s pomočjo kamišibaja prisluhnili zgodbici z naslovom Doktor za osle.

S pomočjo kartic smo se razdelili v skupini, kjer smo s sestro Marijano najprej skozi zgodbo spoznali Katjo na sistematskem pregledu, nato pa smo s sistematski pregled ogledali tudi v živo.

V drugi skupini pa smo izdelali vsak svoj stetoskop,

in se igrali prave zdravnike.

Za konec nam je naš osliček povedaj, da si zelo želi z nami obiskati zdravnika. V ta namen si ga lahko izposodiš v vrtcu in ga drugi dan vrneš nazaj.

S strani šole smo bili povabljeni na ogled baletne predstave Glasbene šole Ormož z naslovom Trnjulčica. Naši otroci so z veseljem in občudovanjem gledali predstavo, saj je bilo to za njih nekaj čisto novega.