Skoči na glavno vsebino

Skupina BALONČKI

V skupini Balončki za otroke skrbita vzgojiteljici Andreja Koščak in Ines Bolcar.

PRETEKLI DOGODKI ⇓

GALERIJA PRETEKLIH DOGODKOV 2022/2023 >>
GALERIJA PRETEKLIH DOGODKOV 2023/2024 >>

SEPTEMBER

V prvi vrtčevski teden v novem šolskem letu smo zakorakali brez večjega strahu z malo solzicami in novinko. Teden smo začeli aktivno, saj smo raziskovali igrače, kotičke, se zopet spoznavali, ter si pripovedovali različne dogodivščine, ki so se nam pripetile med počitnicami. Tako je vsak narisal njegov zelo, zelo poseben dan med počitnicami in ga potem predstavil skupini.

 

Na začetku šolskega leta se skupaj seznanimo s pravili obnašanja v skupini. Pravila smo predstavili s pomočjo sličic, jih poimenovali, izdelali plakat in se naučili deklamacijo “NAPIS”.

 

V drugem tednu smo se odpravili v gozd, kjer smo si ogledali primeren prostor, da si bomo s pomočjo naših staršev uredili gozdno igralnico.

Poslikali smo si svoje mapice za naše izdelke.

V septembru veliko ustvarjamo na temo jesen. Izdelali smo si grozdje, klopotce, barvali hruške in jabolka za našo igralnico.

 

OKTOBER

V septembru in oktobru smo spoznali veliko jesenskih opravil (trebljenje buč, kožuhanje, trgatev…). Preizkusili smo se tudi v starem običaju trenja orehov z lesenim kladivom in pobiranja jedrc iz luščin. Med opravljanjem dela  je kako jedrce pristalo tudi v naših ustih. V decembru bomo iz njih spekli praznične piškote.

Balončki smo se preizkusili v novi igri v kateri smo s pomočjo žlic spremljali ritem z gibanjem. S pomočjo žlic smo razvijali veščine poslušanja, pozornosti, koncentracije in se zraven še zabavali.

Ker je oktober tudi mesec požarne varnosti smo si s pomočjo spleta ogledali nekaj video posnetkov o požaru v naravi. Ogledali smo si travniški in gozdni požar, se po ogledu pogovorili, nato pa smo požar v naravi poskušali tudi likovno uprizoriti.

Sami smo si obrisali naše dlani, jih izrezali, pobarvali in plastificirali. Nato pa smo jih uporabili za igro v kateri smo razvijali pozornost, koncentracijo, urili leva-desna roka, utrjevali barve. Vzgojiteljice pa so nam pripravile stopala za gibalno igro.

PAJKOVE MREŽE

Zadnja leta se v Sloveniji uveljavlja Halloween ali Noč čarovnic, ki je konec oktobra, zato smo tudi v naši skupini ustvarjali na to temo. Iz leskovih palic smo si z vročim lepilom najprej zalepili konstrukcijo, nato pa smo okrog pletli pajkovo mrežo iz volne ali papirnatih trakov. Otroci so si pobarvali tudi pajka, ga izrezali in nato prilepili na mrežo.

 

NOVEMBER

V tem tednu, ko poteka TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK smo v skupini spoznali in izdelali živalco, ki priskrbi, da lahko uživamo med in to je čebela. Izdelali smo jo iz papirnatega tulca.

Letošnji slogan je »KRUH ZA ZAJTRK, SUPER DAN«. Je v znamenju kruha, žit in izdelkov iz žit. Tudi mi smo izdelali eno veliko sliko kruha  in sicer trganko, ki krasi steno v naši garderobi.

 

MOJE TELO

V mesecu novembru smo v skupini začeli s tematskim sklopom MOJE TELO.

Za uvod je vsak otrok pogledal v škatlo, v kateri je bila slika otroka kateri je vzgojiteljici najljubši. Otrok ni smel povedati koga je videl v škatli, dokler ni cela skupina bila na vrsti. Na koncu smo ugotavljali koga so videli, kdo je v vrtcu najljubši. Otroci so ugotovili, da so vsi, saj je v škatli ogledalo v katerem je vsak videl sebe.

Nadaljevali smo s spoznavanjem svojega telesa od zunaj. Otroci so kazali, poimenovali, naštevali dele telesa od glave do peta.  Temo MOJE TELO smo spoznavali preko slikovnega gradiva in didaktičnih pripomočkov.

Urili smo tudi naše ročne spretnosti, kjer smo gnetili z DAS maso, iz katere smo izdelali vsak svojo glavo, nato pa smo z leseno palčko dorisali dele obraza (oči, nos, usta obrvi, lase).

Spoznali smo tudi naša čutila, koliko jih je, kaj z njimi zaznavamo. S pomočjo različnih nalog smo tipali, vonjali, okušali, poslušali in opazovali.

 

DECEMBER

Veseli december je tu in z njim polno zabavnih dejavnosti. Izdelali smo že izdelke za Miklavžev bazar, dobili darilo odo prvega moža Miklavža. Kmalu pa nas bo obiskal Dedek Mraz. Preden nas obišče pa si pripravljamo igralnico v prazničnem vzdušju. Izdelali smo si božične smrekice iz kartona in Božička.

Dostopnost