Skupina BALONČKI

V skupini Balončki za otroke skrbijo vzgojiteljice Andreja Koščak, Majda Topličar in Milena Kosec.

PRETEKLI DOGODKI ⇓

GALERIJA PRETEKLIH DOGODKOV 2021/2022 >>

 

SEPTEMBER

Vsak pričetek je hkrati tudi nov izziv tako za že vključene otroke, še bolj pa za mamice otrok. Balončki smo veselo zakorakali v novo šolsko leto.

 

OKTOBER

Sončen oktober je idealen mesec za ustvarjanje z materiali, ki jih ponudi narava, ter jesenska opravila.

S pomočjo Cuisenairovih palčk smo spoznali matematiko (barve, velikosti, miselne operacije, preštevanje, števila,…) preko različnih zgodb in naravoslovje.  V pet različnih posodic smo dali fižolčke, jih zalili z različno raztopino soli in vode, ter opazovali in zapisovali pet dni kaj se bo z  njimi dogajalo.

Obiskala nas je sestra Špela in nam preko zgodbe predstavila higieno zob.

Za noč čarovnic smo si izdelali male strašne duhce.

Prelepa jesen-igra z listki.

 

NOVEMBER

Tudi začetek novembra je bil s soncem obsijan, katerega smo izkoristili za igre z naravnim materialom v naravi.

Vsako leto pa tretji petek v novembru obeležimo Tradicionalni slovesnki zajtrk, ki je osrednji dogodek Dneva slovenske hrane.

Na to temo smo barvali škatle od zdravil  iz katerih smo izdelali čebelnjak. Čebelnjak so otroci sestavljali tudi iz barvnih lesenih kock

Iz papirja smo izdelali čebelice na travniku.

Po dolgem času smo stali na velikem odru v dvorani, kjer smo vadili za nastop za starejše krajane Koga.

Iz naravoslovja smo naredili poizkus prelivanja barv s kromatografijo. Otroci so najprej na filtrirni papir s flomastri narisali različne vzorce, nato pa smo ta papir v obliki rožice položili v vodo. Otroci so opazovali kako se barve med sabo prelivajo.

V novembru je postalo mrzlo, zato se pogovarjamo o toplih oblačilih. Prebrali smo zgodbico Kdo je napravil Vidku srajčico, se ob zgodbi pogovarjali kako lahko izdelamo srajčko, nato pa smo svoje srajčke okrasili tudi mi z različnimi vzorci. Razveselil nas je tudi sneg :).

Preizkusili smo se v igri vlog, krojenju in šivanju.

Po končani lutkovni predstavi o medvedku, ki ni mogel zaspati smo si izdelali vsak svojega medvedka.

DECEMBER

Prišel je december, najlepši mesec v katerem nas obiščejo trije dobro možje. V veselem pričakovanju tudi mi veliko ustvarjamo na to temo.

Obiskala nas je medicinska sestra Špela, in nas naučila tehniko umivanja zob žiga žaga in rišemo sonček.

Izdelovali smo voščilnice, smrekice in praznovali rojstni dan.

 

FEBRUAR

Zadnjič smo si v Ormožu ogledali pravi grad. Otroke je tako navdušilo, da jih sedaj gradijo iz različnih kock, ki jih imamo v skupini. Postali so pravi mojstri v sestavljanju.

 

V pustnem času so otroci spoznali pomen pusta in navdušeno ustvarjali pustne maske ter se preprosto prepustili doživljanju pustnega časa v vsej njegovi norčavosti.

 

MAREC

V mesecu marcu smo spoznavali ptice v našem okolju. Spoznali smo vrabca in siničko, prepevali pesmi, jih iskali na sprehodih, likovno ustvarjali, ter se igrali ptički v gnezda.

V prvem spomladanskem mesecu so zacingljali tudi zvončki, katere smo opazovali na sprehodu v naravi. Nato pa smo jih iz papirja naredili sami.

Ustvarjali pa smo tudi za naše ljube mamice za dan žena.

Z maso za  oblikovanje (penice) so po svoji domišljiji sestavljali zgradbe, jih razvrščali po barvah,…

Otroci so se razporedili v tri skupine. Vsaka skupina je dobila različne kocke. Naloga otrok je bila, da se med seboj dogovorijo kaj bodo iz kock sestavili, na koncu pa svoj izdelek predstavijo drugim skupinam.

Na povabilo društva upokojencev Kog smo se z veseljem odzvali in odpeli par pesmic za naše babice in dedke.

Na prvi pomladni dan smo se po dolgi zimi zopet odpravili do gozda v Jastrebcih, kjer smo obnovili našo gozdno igralnico,  preizkusili naše spretnosti na podrtih deblih, naredili odtis debla na papir z voščenko, se skrivali, iz drobnih vejic sestavili gnezda, poslušali petje ptic in pomalicali sadje. Na poti nazaj proti vrtcu pa smo se preizkusili v preskakovanju jarka.