Skoči na glavno vsebino

Galerija preteklih dogodkov 2022/2023 – skupina BALONČKI

SEPTEMBER

Vsak pričetek je hkrati tudi nov izziv tako za že vključene otroke, še bolj pa za mamice otrok. Balončki smo veselo zakorakali v novo šolsko leto.

 

OKTOBER

Sončen oktober je idealen mesec za ustvarjanje z materiali, ki jih ponudi narava, ter jesenska opravila.

S pomočjo Cuisenairovih palčk smo spoznali matematiko (barve, velikosti, miselne operacije, preštevanje, števila,…) preko različnih zgodb in naravoslovje.  V pet različnih posodic smo dali fižolčke, jih zalili z različno raztopino soli in vode, ter opazovali in zapisovali pet dni kaj se bo z  njimi dogajalo.

Obiskala nas je sestra Špela in nam preko zgodbe predstavila higieno zob.

Za noč čarovnic smo si izdelali male strašne duhce.

Prelepa jesen-igra z listki.

 

NOVEMBER

Tudi začetek novembra je bil s soncem obsijan, katerega smo izkoristili za igre z naravnim materialom v naravi.

Vsako leto pa tretji petek v novembru obeležimo Tradicionalni slovesnki zajtrk, ki je osrednji dogodek Dneva slovenske hrane.

Na to temo smo barvali škatle od zdravil  iz katerih smo izdelali čebelnjak. Čebelnjak so otroci sestavljali tudi iz barvnih lesenih kock

Iz papirja smo izdelali čebelice na travniku.

Po dolgem času smo stali na velikem odru v dvorani, kjer smo vadili za nastop za starejše krajane Koga.

Iz naravoslovja smo naredili poizkus prelivanja barv s kromatografijo. Otroci so najprej na filtrirni papir s flomastri narisali različne vzorce, nato pa smo ta papir v obliki rožice položili v vodo. Otroci so opazovali kako se barve med sabo prelivajo.

V novembru je postalo mrzlo, zato se pogovarjamo o toplih oblačilih. Prebrali smo zgodbico Kdo je napravil Vidku srajčico, se ob zgodbi pogovarjali kako lahko izdelamo srajčko, nato pa smo svoje srajčke okrasili tudi mi z različnimi vzorci. Razveselil nas je tudi sneg :).

Preizkusili smo se v igri vlog, krojenju in šivanju.

Po končani lutkovni predstavi o medvedku, ki ni mogel zaspati smo si izdelali vsak svojega medvedka.

DECEMBER

Prišel je december, najlepši mesec v katerem nas obiščejo trije dobro možje. V veselem pričakovanju tudi mi veliko ustvarjamo na to temo.

Obiskala nas je medicinska sestra Špela, in nas naučila tehniko umivanja zob žiga žaga in rišemo sonček.

Izdelovali smo voščilnice, smrekice in praznovali rojstni dan.

 

FEBRUAR

Zadnjič smo si v Ormožu ogledali pravi grad. Otroke je tako navdušilo, da jih sedaj gradijo iz različnih kock, ki jih imamo v skupini. Postali so pravi mojstri v sestavljanju.

 

V pustnem času so otroci spoznali pomen pusta in navdušeno ustvarjali pustne maske ter se preprosto prepustili doživljanju pustnega časa v vsej njegovi norčavosti.

 

MAREC

V mesecu marcu smo spoznavali ptice v našem okolju. Spoznali smo vrabca in siničko, prepevali pesmi, jih iskali na sprehodih, likovno ustvarjali, ter se igrali ptički v gnezda.

V prvem spomladanskem mesecu so zacingljali tudi zvončki, katere smo opazovali na sprehodu v naravi. Nato pa smo jih iz papirja naredili sami.

Ustvarjali pa smo tudi za naše ljube mamice za dan žena.

Z maso za  oblikovanje (penice) so po svoji domišljiji sestavljali zgradbe, jih razvrščali po barvah,…

Otroci so se razporedili v tri skupine. Vsaka skupina je dobila različne kocke. Naloga otrok je bila, da se med seboj dogovorijo kaj bodo iz kock sestavili, na koncu pa svoj izdelek predstavijo drugim skupinam.

Na povabilo društva upokojencev Kog smo se z veseljem odzvali in odpeli par pesmic za naše babice in dedke.

Na prvi pomladni dan smo se po dolgi zimi zopet odpravili do gozda v Jastrebcih, kjer smo obnovili našo gozdno igralnico,  preizkusili naše spretnosti na podrtih deblih, naredili odtis debla na papir z voščenko, se skrivali, iz drobnih vejic sestavili gnezda, poslušali petje ptic in pomalicali sadje. Na poti nazaj proti vrtcu pa smo se preizkusili v preskakovanju jarka.

APRIL

V času praznikov smo veliko likovno ustvarjali na temo Velika noč.

VRTEC V NARAVI

Za starejše otroke smo organizirali dvodnevni »VRTEC V NARAVI«, V CŠOD ŠKORPIJON, kateri se nahaja v kraju Sv. Duh na Ostrem Vrhu. Odpravili smo se takoj po Velikonočnih praznikih in sicer v torek 11.4 in sredo 12.4.

Ob prihodu smo se najprej namestili po sobah. Mi smo bili v sobi, katera se je imenovala »KOZA«, namreč vse sobe so bile poimenovane po eni od živali. Nato smo imeli krajšo predstavitev kraja, ter športne igre na zunanjem igrišču, sledilo je kosilo. Po kosilu pa smo se odpravili na teren. Bili smo mladi vremenoslovci in ustvarjali smo hiške za škratke iz materiala, ki so ga otroci nabirali v gozdu. Druga naša naloga pa je bila ustvariti bivak in se naučili preživeti v naravi. Po učenju pa smo skočili pod tuš in v pižame, nato pa je sledil ples v pižamah z lučkami in po zasluženem počitek-spanje.

Pred zajtrkom smo slekli posteljnino se uredili in spakirali kovčke, nato smo šli na zajtrk. Po zajtrku je sledilo jahanje in ogled živali na njihovi kmetiji. Potem smo pojedli malico in se odpravili na drugi konec k potoku. Tam smo raziskovali, lovili v lončke vodne živali, jih spoznavali, ter opazovali z lupami.  Naredili smo tudi mlinček, ter ga preizkusili. Nato je sledilo kosilo, podelitev pohval in odhod na avtobus, ter vožnja proti domu. Imeli smo se zelo lepo, otroci so uživali in vsi bi še ostali kakšen dan dlje.

V mesecu aprilu in sicer od 17.4-21.4.2023 so se predšolski otroci udeležili plavalnega tečaja v bazenu ormoške gimnazije.

Skozi igrive dejavnosti so otroci nadgradili spretnosti v vodi in premagali strah pred potapljanjem glave. Zadnji dan tečaja je otroke čakal še “preizkus znanja”.

MAJ

V sklopu teme naše telo in zdrav način življenja smo spoznavali tudi like in iz njih sestavljali človeka.

Posamezna polja smo barvali z barvo, kot je označeno z barvno piko in odkrili  različno sadje.

Izkoristili pa smo tudi lepo vreme in uredili našo cvetlično gredico pred vhodom vrtca.

V mesecu maju je dan družine, zato smo tudi mi ob fotografijah spoznavali naše družine, družinske člane, sorodstvene vezi ter izdelovali izdelke na to temo iz različnega materiala.

19. maj 2023 je Ciciveselošolski dan. Na njem po celi Sloveniji že tradicionalno sodeluje polno otrok v vrtcih in šolah.

Tudi v našem vrtcu so starejši otroci s pomočjo vzgojiteljice prebirali Cici veselo šolo in reševali igrive ciciveselošolske naloge.

MINIOLIMPIJADA

Petek je bil pravi dan za izlet. Pa ne kakršenkoli izlet- šli smo na MINIOLIMPIJADO v Ormož, kjer smo tekmovali v različnih disciplinah. S prijatelji iz Miklavža smo osvojili odlično drugo mesto v štafeti in si priborili srebro. Dan poln športa, druženja in tekmovanja smo zaključili s odličnim kosilom in sladoledom.

NOČ V VRTCU

Jooooooj kako smo se veselili spanja v vrtcu, komaj smo ga dočakali. Ob 18:00 uri smo se v vrtcu Kog zbrali otroci iz Koga in Miklavža  in nočna pustolovščina se je začela.  Najprej smo se okrepčali z večerjo, potem pa nas je čakal lov za sličicami na temo kino večera. Po šoli smo iskali delčke sestavljanke in ko je bila slika sestavljena, smo dobili vstopnice. Vzgojiteljice so poskrbele, da čisto pravo kino vzdušje in nam pripravile kokice in sladkorno peno. Po ogledu risanke smo se uredili za spanje in odpravili na ležalnike. Noč je hitro minila in čakal nas je nov dan poln doživetij.

 

JUNIJ

V juniju smo večinoma časa preživeli zunaj. Obiskali smo  tudi travnik, spoznali travniške cvetlice, jih duhali, opazovali in iskali žuželke na travniku. V igralnici pa smo potem na to temo tudi ustvarjali.

 

20. junija smo se prvič udeležili Grossmannovega festivala v Ormožu, kjer so pripravili delavnice za otroke in ogled filmčkov v kulturnem domu Ormož.

Dostopnost