Skoči na glavno vsebino

Skupina MEHURČKI

 

V skupini Mehurčki za otroke skrbita vzgojiteljici Petra Lah Filipič in Katja Bolcar.

PRETEKLI DOGODKI ⇓

GALERIJA PRETEKLIH DOGODKOV 2022/2023 >>
GALERIJA PRETEKLIH DOGODKOV 2023/2024 >>

SEPTEMBER

Mehurčki smo to jesen pričeli z uvajanjem novinke, ki se je zelo dobro vključila med nas.

Polni lepih vtisov in nostalgije smo se poslovili od poletja, ter mu pomahali v slovo.

Spoznavali, razvrščali pa smo tudi barve. Odlično nam je šlo.

 

OKTOBER

,,Ježek teka teka in se kotali…,,

se je slišalo iz igralnice. Seveda sva prepevali vzgojiteljici, a sčasoma z veliko ponavljanja bodo tudi otroci.

Spoznali smo ježka, njegove značilnosti, kaj rad je in kaj počne. Otipali smo tudi njegov oster kožuh ter ga vzeli s seboj na sprehod.

Spoznali smo, da so ježkove bodice ostre, vilice pa tudi. Uporabili smo jih in z njimi odtisnili bodice na naše ježke.

Ježka zdaj že dobro poznamo. Vemo, da ima bodice – zato smo mu jih tudi mi naredili. Na pripravljeno vtikanko smo vstavljali lesene palčke. Vemo kaj rad je – zato smo ga nahranili s sadjem in oreščki ter še malo vadili usklajevanje barv. Ob delu so zakrulili tudi naši trebuščki – zato smo si še mi privoščili ježkovo malico. Okrepčani smo lažje zlagali tudi ježkovo sestavljanko.

Za noč čarovnic smo izdelali mehke in puhaste duhce iz vate. Kako prijetno in prav nič strašljivo. je bilo izdelovati mehke žogice iz vate in jih lepiti na papir.

Naj vas ne prestrašijo preveč – so čisto prijazni duhci, ki jih lahko na naši razstavni steni tudi pobožate.

NOVEMBER

Mehurčki smo v sklopu Tradicionalnega slovenskega zajtrka spoznavali čebelo, ki poskrbi, da se ob dobrotah zajtrka posladkamo tudi z medom.

Naslikali smo čebele, iskali pare in prenašali čebele iz panjev s pomočjo pincet.

Spoznavali smo kaj najbolj pika, kaj je mehko, kaj je hrapavo in kaj je gladko Najprej z gnetenjem plastelina, nato pa s čutnimi podlagami iz naravnih materialov. S pomočjo nekaterih nam je uspelo ustvariti tudi posebne zvoke, ki so nas zaposlili za kar nekaj časa.  Vmes smo se malce poigrali tudi z barvami.

 

DECEMBER

Lotili smo se izdelave majhnih smrečic iz kartona, ki smo jih pobarvali  in okrasili. Zunaj je zapadel sneg, ki smo se ga zelo razveselili. Porabili smo ga za sankanje, zato ga je za snežaka zmanjkalo. Pa smo ga ustvarili kar v igralnici.

 

JANUAR

Leto smo pričeli v prijetni družbi Balončkov, ki so te dni spoznavali koledar. Od vsega smo si najbolj zapomnili simbole števil v koledarju. Igra in ustvarjanje z števili je bilo zelo zabavno.

Mehurčki smo izdelali kape in rokavice, katerim smo ustvarili zimski videz s pomočjo barvnih vzorcev. Med ustvarjanjem smo se pogovarjali o zimskih oblačilih. To je bilo zabavna in poučna dejavnost, kjer smo združili ustvarjalnost in učenje oblačenja zimskih oblačil.

 

FEBRUAR

Čeprav ni snega si želimo delati snežake, zato smo jih naredili kar v igralnici. Sestavljali smo in umeščali dele snežaka v celoto. Izdelali smo si tudi tople kapice za zimo. Seveda pa v teh zimskih dneh nismo pozabili niti na učenje. Ponavljali smo barve in jih razvrščali.

 

MAREC

Zima se je kot kaže poslovila. Zvončki že cvetijo, ptički in tudi ostale rožice se prebujajo. Pa smo se odločili, da zvončke odtisnemo s svojimi rokami. Namazali smo roke z belo barvo, zeleno pa smo si zmešali sami. Kako? Ja iz rumene in modre tempere seveda in smo naredili še liste in stebla.

Tudi mi smo se lotili tega spomladanskega opravila. Pripravili smo zemljo v lončke in vanje položili semena muškatne buče. Dan poprej pa smo se spraševali kaj so te drobne rjave kapljice v jabolkih, majhne rjave in črne semenke v ananasu in kiviju. Vzgojiteljica je povedala, da so semena, zato smo še njih položili v zemljo. Sedaj pa potrpežljivo čakamo in zalivamo, da vidimo ali bo kaj pokukalo iz zemlje.

Na ta dan smo želeli presenetiti mamice z majhno pozornostjo, ki smo jo izdelali sami. Z odtisom naše majhne ročice ter prstkov smo jim pričarali pisan šopek, ki jim je polepšal dan.

Zunaj je zacvetela forzicija in tudi mehurčki smo že čisto spomladansko razpoloženi. Rumena barva nas poživlja na sprehodih, zato smo si jo izdelali tudi za v vrtcu. Izdelali smo jo z mečkanjem papirja ter lepljenjem cvetov iz krep papirja, ki smo jih sami zvili.

Ker pa nas na naših sprehodih s svojim petjem razveseljujejo tudi ptički smo sestavili tudi ptičke na brezovih vejah.

Približuje se Velika noč in z njo prihaja tudi tradicionalni zajček, ki prinese čokoladna jajčka. Mi smo ga upodobili kar z odtisi prstkov prav v takšnih barvah kot se z njimi obarva pomlad.

Tudi najmlajši smo se lotili izdelave velikonočnih jajčk. S tempera barvicami smo si pobarvali obod na katerega smo zalepili jajce, ki smo ga pobarvali ter z izrezanimi srčki, metulji in rožicami.

 

APRIL

Kar se otrok nauči, ta odrasel zna. Zato smo se tudi najmlajši lotili spoznavanja varnosti v prometu. Vemo, da smo v avtosedežu pripeti-to smo tudi ponazorili z barvanjem avtomobila in lepljenjem avtosedeža.  Igrali smo se na preprogi z avtomobilčki, sestavljali puzzle Pasavčka različnih zahtevnosti, ter vstavljali različna vozila. Imeli pa smo tudi dan dejavnosti na temo varnost v prometu.

Pobarvali smo izrezane avtomobile in vanje naredili odtis Pasavčka, ki sedi v avtomobilu varno pripasan, medtem ko se vozi na izlet. Prav tako kot se vozimo tudi mi kadar smo z vami v avtomobilu. Hvala, ker pazite na nas in nas varujete v prometu.  

MAJ

Kaj je slajšega od prvih češenj? Vsak dan jih opazujemo skozi okno naše igralnice in gledamo katere so že zrele. Komaj smo jih dočakali. Res je neprecenljivo, da si  lahko otroci na igrišču sami trgajo rdeče češnje iz drevesa. Ko smo se jih do sitega najedli, pa smo se odločili in jih še narisali s tehniko slikanja in odtiskovanja ter se ob tem še pošteno zabavali.

Ali veste kdo živi v naši hiši? Seveda vemo. Sestavili smo svojo hiško, vanjo postavili svojo družino, prešteli družinske člane in jih na koncu tudi narisali.

 

JUNIJ

Po poljih okrog nas so se živahno razcveteli čudoviti makovi cvetovi. Bili so nam všeč, zato smo jih prenesli tudi v prostore našega vrtca. S tehniko odtiskovanja in palčkami za ušesa smo ustvarili naše umetnine.

Dostopnost