Skoči na glavno vsebino

Vrtec Kog

 

Vrtec Kog je del VIZ ENOTE MIKLAVŽ PRI ORMOŽU Z DISLOCIRANO ENOTO NA KOGU in kot tak del enovitega zavoda OŠ Miklavž pri Ormožu.

V šolskem letu 2023/24 je v enoti Kog oddelek in pol.

SKUPINA ODDELEK VZGOJITELJICE, VPO-VZGOJITELJICE
MEHURČKI POLOVIČNI HETEROGENI ODDELEK

1 DO 3 LETA STARIH OTROK

PETRA LAH FILIPIČ

KATJA BOLCAR

BALONČKI HETEROGENI ODDELEK 3 DO 5 LET STARIH OTROK ANDREJA KOŠČAK

INES BOLCAR

 

OBRAZCI:

VLOGA ZA VPIS V VRTEC

OBRAZEC ZA OPROSTITEV PLAČILA

OBRAZEC ZA IZPIS IZ VRTCA

 


KLIKNI ⇓

GALERIJA PRETEKLIH DOGODKOV 2022/2023 >
GALERIJA PRETEKLIH DOGODKOV 2023/2024 >


OBISK ZOBNE SESTRE

Drugič v tem šolskem letu nas je obiskala zobna sestra Saša, katera nam je ob zgodbi TUDI POŠASTI SI UMIVAJO ZOBE predstavila pomembnost umivanja zob. Nato  nam je pogledala naše zobe in dobili smo štampiljko. Na koncu smo rešili delovni list, na katerem smo utrdili svoje znanje , kaj je dobro za naše zobe.

O DEČKU, KI JE PISAL PESMI

Prevzetna Julija, Prešernova velika neuslišana ljubezen, nam je predstavila knjigo O dečku, ki je pisal pesmi. Spoznali smo življenje našega največjega pesnika Franceta Prešerna vse od rane mladosti. Videli smo kako rad je imel otroke in kako jim je pod mestno lipo recitiral pesmi in delil fige. Njegovo življenje je bilo polno žalosti in v njej je našel navdih za velika dela slovenske literature. Naučili smo se tudi, da je prav France Prešeren avtor slovenske himne ter ji tudi prisluhnili, nato pa izdelali še vsak svojo slovensko zastavo z grbom. Za konec smo se posladkali še s sladkimi figami. Zdaj vemo zakaj jih je imel France tako rad. Tudi vam želimo prijeten kulturni praznik.

POVORKA V SREDIŠČU

V soboto smo se tudi mi ježki, miške, kosi, žabice in krti s skupinsko masko “VSI ZA ENEGA EDEN ZA VSE” predstavili na pustni povorki v Središču. Po mnenju publike in žirije smo bili tako zelo luštni, simpatični in domiselni, da smo med vrtčevskimi skupinami zasedli prvo mesto in si prislužili nagrado.

Seveda smo v maske vložili veliko truda, vendar nam brez vas TAPETNIŠTVO MLINARIČ ne bi uspelo. Na tem mestu se vam iskreno zahvaljujemo za ves trud in podarjeni material. Hvala tudi staršem, da ste pripeljali otroke in nas spodbujali.

PUSTNI OBISK KMEČKIH ŽENA S KOGA

Danes je v vrtcu tako zelo dišalo, da so se vsem mimoidočim cedile sline. Dišalo je po babičini kuhinji prav tako kot nekoč. V vrtcu smo se namreč s pomočjo KMEČKIH ŽENA S KOGA lotili peke pustnih mišk in čisto pravih krhkih flancatov, kot so jih cvrle naše babice in prababice.

Hvala vama gospa Mimica in Stanka za prikaz izdelave teh pustnih sladic. Naši trebuščki so bili navdušeni, ker so poskusili še nekaj drugega kot le pustne krofe.

MI SMO MAŠKARE

Od hiše do hiše, od vrat do vrat
prinašamo smeh vam in s smehom pomlad.
zato pa nam dajte
en evrček, dva,
tri bobe, tri krofe
ter en košček mesa.

Pustne maškare smo veselo zarajale in se odpravile na pohod po Kogu, da bi pregnale zimo. Obiskali smo tudi Danovega dedka, ki nas je prijazno pogostil in je bil našega obiska zelo vesel.

Mi pa smo bili veseli še enega sladkega postanka za katerega je poskrbela Lukasova mama z Emo.

PUSTNA POVORKA V ORMOŽU

S skupinsko masko  ,,Vsi za enega, eden za vse,, smo se udeležili tudi pustne povorke v Ormožu. Bilo je veselo, glasno, igrivo, barvito in zanimivo. Najboljši pa so bili seveda hot dogi, ki smo si jih prislužili za malico.

VALENTINOVO

Ljubezen je povsod okrog nas, če se le malce ozremo vase in naokrog nam polepša vsak trenutek. Želimo vam veliko trenutkov ljubezni do sebe in svojih najbližjih. Prav zanje smo izdelali majhno pozornost, ki naj polepša dan.

VESELO VALENTINOVO!

TRGANKA V ZAHVALO

“Človek je velik takrat, ko ne izgubi srca otroka.”

Tudi pri Tapetništvu Mlinarič so nam, kadarkoli  prosimo za pomoč, pripravljeni pomagati, za kar smo jim iz srca hvaležni.

V zahvalo za pomoč pri materialu za pustne maske in njihovem dokončanju, smo jim izdelali trganko z logotipom njihovega podjetja. Upamo, da bo krasil njihovo pisarno.

Naj bo naš izdelek izraz hvaležnosti, ki jo čutimo ob vseh korakih kadar nam stopite nasproti in skupaj lahko gradimo majhne in velike sanje.

 

MOJI LEPI BELI ZOBKI

Obiskala nas je sestra Saša in nam skozi pravljico predstavila kako pravilno ščetkamo zobe. V pravljici “Rok si sam čisti zobe” smo  teorijo čiščenja zob ponovili, kasneje pa smo se dela lotili še na zobeh z veliko ščetko, takšno, ki ne gre v naša usta. Čisto vsi smo prišči na vrsto in bilo je prav zabavno. Sestri smo pokazali še svoje zobke in si prislužili štampiljke na roko.

ŽIVLJENJE NA TRAVNIKU

Današnji dan smo namenili raziskovanju življenja na travniku. V vrtcu smo si vzeli lupe in opazovalne lončke, ter se odpravili na biotsko pester travnik. Zanimalo nas je, kaj vse živega bomo na njem našli. Na tleh pod rožicami in travo, ki je vidna že na prvi pogled, smo odkrili tudi veliko živali: pajke, mravlje, pikapolonice, ter gosenice različnih barv in velikosti. Kdo bi si mislim, da se pod travo skriva toliko majhnih živali. Dan pa so nam polepšali tudi prvi pisani metulji, ki so letali sem ter tja.

NASTOP ZA UPOKOJENCE

Z veseljem smo se odzvali povabilu naših kogovskih upokojencev in jim z našim nastopom polepšali dan. Zapeli smo jim pesem 1,2,3, deklamirali pesem o mami in odplesali ples Ole majole. Nam je bilo lepo, in glede na nasmejane obraze in velik aplavz, tudi občinstvu.

VSI ZA ENEGA, EDEN ZA VSE

V vrtcu Kog smo sledili svojim sanjam in pripravili predstavo z naslovom” Vsi za enega, eden za vse”, po istoimenski zgodbi. Glavna junakinja Maruša in njeni prijatelji krt Krištof, žaba Živa, kos Janko in jež Andraž so nam skozi čudovito zgodbo o prijateljstvu predstavili sporočilo iz katerega se lahko vsi nekaj naučimo. Skozi otroško zgodbo so nam natrosili precej velikih misli, če smo jim le bili pripravljeni prisluhniti. Kot na primer to, da je sodelovanje zelo  pomembno, da skupaj zmoremo več in da je zelo pomembno slediti svojim sanjam saj le tako spoznaš dobre prijatelje.  Skupine iz Vrtca Kog in Vrtca Miklavž pa so predstavo še dodatno popestrile s svojimi plesnimi točkami.

BARVANJE PIRHOV

V vrtcu smo se lotili barvanja kuhanih pirhov z rižem. Riž smo obarvali z jedilnimi barvami in dodali žličko kisa.  Nato pa smo  po njem kotalili trdo kuhane pirhe. Dobili smo lep marmoriran vzorec, ki bo krasil velikonočno mizo. Riž  ki nam je ostal, smo  posušili in ga bomo uporabili za senzorično igro.

DAN DEJAVNOSTI- VELIKA NOČ V GOZDU

Na pohod do gozda smo se odpravili primerno obuti in oblečeni saj nas je čakalo veliko gibanja in  ustvarjanja na svežem zraku. Ob prihodu v gozd smo v okolici naše gozdne igralnice najprej uprizorili ,,Lov na čokoladna jajčka,, ki nam jih je skril velikonočni zajček. Ogreti od tekanje med drevesi smo se še dodobra razgibali z ,,Zajčkovo telovadbo,, ter igrali ,,Zajčkov žogomet,,. Polni energije, svežega zraka smo se lotili izdelave in okrasitve jajčk z naravnim materialom ter se za nagrado na koncu posladkali s sladkimi jajčki, da smo dobili energijo za pohod do vrtca.

DAN DEJAVNOSTI- MEDVED SE UČI BONTONA

Obiskala nas je sestra Marjana iz ZD Ormož, ki nam je skozi pravljico o medvedku, ki je ustrahoval svoja prijatelja prikazala zakaj to ni lepo. Kasneje smo medvedku Benjaminu skupaj skozi slikanice pokazali katero vedenje je primerno in katero ni. Skupaj smo se strinjali, da imamo zaradi lepega vedenja tudi več prijateljev. Na koncu našega srečanja smo se ob pesmi “Ko si srečen” razgibali, naredili skupen objem, zaradi česar smo bili takoj boljše volje.

PRAVLJIČNA URICA S KNJIŽNIČARKAMA ŠPELO IN SIMONO

Včeraj sta nas zadnjič v tem šolskem letu obiskali knjižničarki Špela in Simona, ki sta s seboj prinesli veliko zanimivih knjig. Te so imele predvsem pomladno tematiko. Najbol zanimive so nam bile zvočne knjige o pticah.

Da smo lahko bolje prisluhnili zgodbi, smo najprej dobro ogreli ušesa in se udobno namestili. Špela na  je pripovedovala knjigo “Koko zna”.  Koko je mlada vrana, ki vedno znova poskuša leteti in na koncu ji z vztrajnostjo tudi uspe. Z veseljem smo ji prisluhnili in kasneje skupaj obnovili.

Knjižničarki sta za nas pripravili igro poišči pare na temo ptic. Za konec smo si lahko ogledali vse knjige, ki sta jih s seboj prinesli. Zelo smo veseli, da sodelujemo s knjižničarkami iz knjižnice Ormož in komaj čakamo, da se spet podružimo naslednje leto.

22. APRIL, DAN ZEMLJE

Kako skrbimo za našo Zemljo? O tem vprašanju smo se v zadnjem času veliko pogovarjali. Najprej smo si ogledali poučno oddajo za otroke z naslovom Skrb za planet. Pogovarjali smo se ob knjigi Eko zmajček ter poimenovali ter barvali naš planet. Ugotovili smo, da lahko za našo Zemljo veliko naredimo sami. V okolici smo si ogledali ekološki otok ter se pogovorili o recikliranju odpadkov. Iz revij smo izrezali predmete ter jih uvrstili v pravilen zabojnik ter izdelali vsak svoj plakat, s katerimi smo si okrasili igralnico.

OBISK ZOBNE SESTRE

Danes smo ponovno z veseljem med sebe sprejeli zobno sestro Sašo. S pomočjo kartic in zgodbice o zajčku smo ponovili pet korakov za pravilno umivanje zobkov. Da se bomo lažje spomnili teh korakov, je vsak od nas prejel kartico za domov. Naredili smo tudi skupen plakat. Za konec pa smo si vsi prislužili štampiljko, saj smo sestri ponosno pokazali svoje zobke.

V vrtcu smo uživali kljub temu, da smo se poslovili od naših »velikih« prijateljev, ki so se v četrtek z avtobusom odpeljali proti Pohorju. Našo odvečno energijo smo sproščali v telovadnici, kjer smo se kotalili, igrali z žogami, stožci, tekali in zganjali norčije. Naslednji dan smo se končno lahko  razveselili sončka in se odpravili na potep po Kogu. Ustavili smo se na igrišču, kjer smo se lovili, nato pa pred šolo ustvarjali s kredami. Preizkusili smo se tudi kot glasbeniki ter zapeli in zaigrali nekaj znanih ljudskih pesmi.

GLEDALIŠKA PREDSTAVA 

Kdo od nas nima rad pravljic in pesmic? Mi jim radi prisluhnemo skoraj vsak dan. Danes pa smo prisluhnili pravljicam na malo drugačen način. Gospod in gospa iz Gledališča Zapik sta nam polepšala dopoldan z domiselno in ustvarjalno narejenimi kamišibaji. Otroci iz vrtca in šole Kog smo se v avli šole nasmejali številnim pravljicam in pesmi: Naša Muna (muca), Optična prevara, 3 kozice, Vesela riba, Čarobni vodnjak, Pihanje mehurčkov, Kako je Rusica pregnala Mujo Karotovo iz mišje hišice, Princeska na zrnu graha, Košek lonček in metla, Grdina pod kamnom in Pisana ptica.

RDEČE ČEŠNJE RAD-A JEM…

Kakšne so češnje? In so odgovori kar deževali: okrogle, rdeče, tudi rumene in zelene, sladke, kisle,….

Mi pa smo danes naredili še takšne iz piškotnega testa in takšne iz papirja.  Najprej smo testo gnetli v kroglico, nato pa spečene še namočili v rdeč preliv.  Poimenovali smo jih češnjevi piškoti. Katere so boljše, tiste iz drevesa ali piškotne? Otroci pravijo, da oboje. Tiste papirnate pa smo zložili v košaro kot se spodobi. Ob delu smo si zapeli še pesmico Rdeče češnje rada jem in kasneje nanjo tudi zaplesali.

20 MAJ, SVETOVNI DAN ČEBELIC

Raziskave pravijo, da je vsaka tretja žlica hrane odvisna od čebel. Torej so čebelice veliko pomembnejše za opraševanje kot za pridelavo medu. O pomenu čebel otroke osveščamo tudi v vrtcu Kog. Pobarvali smo svoje osnove, nato pa satnice izdelali z lepljenjem cevastih testenin, ki so dale vtis pravih satnic. Pobarvali smo še čebelice in jih prilepili na osnovo. Naj živijo čebele.

DAN DEJAVNOSTI- SUPER MOČ IMAM, POMAGAT ZNAM

Obiskala nas je medicinska sestra Marjana s svojimi živalskimi prijatelji, ki se najraje brezskrbno igrajo v gozdu. Kaj pa se zgodi kadar se nekomu ustavi srce? Takrat se ustavi tudi igra in prijatelji priskočijo na pomoč. Skozi zgodbo smo se naučili kako pomagati ljudem pri srčnem zastoju in poklicati reševalce na pomoč. Na koncu smo še zaplesali ob pesmi 112.

DAN DEJAVNOSTI-MIŠKA IN VILA NA OBISKU, OSTANI ZDRAV

Obiskali sta nas zobna vila in miška, ki sta nam skozi igro na zabaven način prikazali dobre in slabe navade in razvade. Miška, ki je pozno v noč igrala igrice in jedla veliko sladkarij in nezdrave hrane, je bila slabe volje in zaspana, medtem, ko je bila vila z veliko spanja, igranja s prijatelji in dobre hrane odlične volje in zdrava. Hitro smo se poistovetili z njima ter na koncu še zaplesali na pesem Krokodil in se zahvalili sestrama za celoletno sodelovanje.

V GOZDU

Danes nas je pot po dolgem času ponovno popeljala do naše gozdne igralnice. Tam smo si najprej počistili veje, pomalicali, nato pa se igrali. Nekateri smo plezali po deblu, drugi igrali v hiški, spet tretji pa tekali in igrali skrivalnice. Lačni smo se odpravili proti vrtcu, kjer nas je za kosilo čakal pasulj in  slastne lučke.

DAN V VRTCU MIKLAVŽ

V petek smo dan preživeli v vrtcu Miklavž. Nekateri smo se že zbudili po nočitvi v vrtcu, drugi pa so se nam pridružili pred zajtrkom. Skupaj smo se odpravili v gozd, kjer nas je čakalo delo po skupinah in postajah. Najmlajši so kuhali, večji pa so se preizkusili v lovljenju ravnotežja na vrvi, skakanju v ristancu, iskanju naravnega materiala in ciljanju kangljice ter poslikavah po deblu. Sledilo je kosilo in počitek, da  si naberemo novih moči pred zaključkom in srečanje s starši.

ZAKLJUČEK VRTCA

Za začetek  našega druženja, smo prijatelji iz Koga in Miklavža skupaj zapeli pesem Traktor, nato pa so se naši MINIMATURANTI poslovili s pesmijo in žvižganjem. Nadaljevanje druženja  sta nam popestrila artista ARBADAKARBA s svojimi triki. Pri tistem, ko je artistka izginila, nas je malo zaskrbelo. Sledila je zabava s poslikavo obraza, delavnicami, kokicami sadjem in domačim pecivom, ki so nam ga spekle mamice.

PENA PARTY

Obiskali so nas gasilci iz PGD Vitan-Kog in nam pripravili čisto pravi pena party. Veselje in otroški smeh sta odmevala po vsem Kogu medtem, ko smo se otroci in vzgojiteljice spuščali po vrteškem bregu. Bilo je penasto, mokro in neskončno zabavno. Gasilci pridite spet k nam, hvalaaa vam za vse!

NA OBISKU PRI LARSU IN LIAMU

Danes smo se odpravili k našima prijateljema Larsu in Liamu na obisk. Ves čas poti so nam Minimaturanti veselo žvižgali. Pričakala nas je njuna mama s sokom, sadjem in prigrizki. Najboljše pa je bilo, da sta Liam in Lars pripravila vsa svoja prevozna sredstva in igrače v peskovniku s katerimi smo se lahko igrali. Tudi na gugalnici v senci je bilo luštno, saj je bila ves čas zasedena. Na koncu smo se mamici Karmen še zahvalili in se počasi odpravili proti vrtcu.

PODELITEV PRIZNANJ

Za celoletno delo v posameznih projektih (Pasavček, Gozdni vrtec, Mali sonček) in obogatitvenih dejavnostih (angleščina in gibalne urice) smo si seveda zaslužili priznanja. V vrtcu smo jih slavnostno podelili, najstarejši pa so si prislužili tudi medalje za malega sončka, bravo mi.

IGRE Z VODO

Vodnega dne smo se zelo veselili in že navsezgodaj smo v vrtec prihajali z nahrbtniki polnimi kopalne opreme in vodnih igrač. Najprej smo praznovali rojstni dan s sadno torto in sladoledom, potem pa je sledila vodna zabava. Napolnili smo nešteto vodnih topov, pušk, balonov in prelili veliko litrov vode. Seveda smo bili na koncu vsi prav pošteno mokri, še najbolj pa vzgojiteljice, ki smo jih z veseljem špricali.

JUHUHUUUUUU POČITNICE SO TUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 🙂 🙂 🙂

POČITNICE

Pa smo jih le dočakali. Počitnice namreč in naša počitniška ustvarjanja. Vsak po svoje smo si narisali naše sanjsko poletje. Spet drugič smo se lotili barvanja morskih živali. S tempero pobarvane ribice, hobotnice in raki bodo krasili stene našega vrtca.

Poletje je prav primeren čas za “vandranje” naokoli. Odpravili smo se na pohod proti domu prijateljev iz vrtca. Pričakala nas je Emina in Lukasova mamica in njuna igrala so bila še posebej zabavna. Poglejte kako nam je bilo lepo.

 

Obiskali smo tudi našo kuharico v pokoju, teto Anico. Bila nas je vesela vsaj toliko kot mi nje. Pripravila nam je številne priboljške ter nam postregla s sladoledom in sokom. Po obisku nas je čakal še precejšen del poti in vzpon proti vrtcu. Kljub temu smo bili dobro razpoloženi in  prijetno utrujeni. Hvala teta Anica za prijeten obisk.

Včeraj je bilo v vrtcu zelo veselo, mokro, zabavno in igrivo. Vzgojiteljice so nam pripravile vodno zabavo s kopanjem in špricanjem, bilo je res osvežilno. Najbolj pa je bilo zabavno, da smo lahko špricali vzgojiteljice.

 

 

 

Dostopnost