Skoči na glavno vsebino

Šolsko leto 2022/2023 – skupina Pikapolonice

V SEPTEMBRU

V začetku septembra smo se razveseli vseh otrok, ki so s svojo igrivostjo in radoživostjo napolnili vrtčevske igralnice. Na novo pot smo pospremili tudi naše novince, ki so prvič prestopili prag našega vrtca.
V skupini Pikapolonice skozi igro poteka uvajanje otrok s pomočjo ročne lutke pikapolonica. Ob tem spoznavajo igralnico, zaposlene in starejše otroke, celoten vrtec in njegovo okolico.
Vsak dan je za nas nov in drugačen in vsakega se znova veselimo. 

V vrtcu smo vedno bolj sproščeni in razigrani …

Pričeli smo z našo barvito jesenjo. Spoznavali smo plodove, se z njimi igrali in v igralnici ustvarili čutno pot.

 

Nadaljevali smo z obiskom učenk Ele in Eve iz OŠ Miklavž, ki sta nam prebrale zanimivo pravljico z naslovom Tako govorijo živali. Nato smo nadaljevali v knjižnem kotičku, kjer so otroci sami prebirali knjige.

S pomočjo kamišibaja smo spoznali zgodbico Razbita buča. Otroci so se z bučami igrali, jih kotalili, na njih sedeli, itd. Sledil je stari običaj trebljenje buč in sušenje semen v igralnici.

Ustvarjali smo tudi s prstnimi barvami in naredili likovni izdelek Buča. Otroci so ob ustvarjanju čutili ugodje in sprostitev.

V OKTOBRU

V tem mesecu se naj je veliko dogajalo. Nekaj teh utrinkov si lahko ogledate na spletni strani vrtca Miklavž.

Ogledali smo si pravljico Kdo je napravil Vidku srajčico. Po pravljici smo se tudi malo razgibali. Vidka smo sami likovno ustvarili. Oblačili smo dojenčke in se poigrali z matematičnimi palčkami. 

Z veseljem smo se odzvali povabila na prireditev za starejše nad 70. let. Za rdečo nit smo si izbrali zgodbico Repa velikanka. Najprej smo spoznali zgodbico, nato pa smo si izdelali zelo lične miške, ki smo jih pozneje tudi predstavili na nastopu.

Spoznali smo tudi senčne lutke. Skupaj smo si ogledali pravljico Pod medvedovim dežnikom z majhnimi senčnimi lutkami na kamišibaju nato pa smo si ogledali še velike senčne lutke. Po pravljici je sledilo ustvarjanje in naredili smo čudovite dežnike.

Tudi pikapolonice smo pričele s praznovanjem rojstnega dne in pihnili smo prvo svečko. Skupaj z nami je praznovala tudi Pikapolonica, ki nam je pripravila vadbeno uro, odlično sadno malico na drugačen način in zabavo ob glasbi.

Bliža se praznik, ko se spomnimo na vse, ki so žal umrli. Skupaj z otroki smo se ob kratki pravljici o tej temi pogovorili in nato v spomin vseh naših sorodnikov, o katerih smo velikokrat kaj slišali od staršev, naredili svečko, ki bo krasila grob nam ljubim osebam.

V NOVEMBRU

Skupina Pikapolonice so skozi ves teden spoznavale pomembnost naših kmetij in vse skupaj povezali z zelo pomembno živaljo – kravo. Otroci so preko fotografij obnovili vse kar spada na kmetijo. Skupaj smo večkrat zaplesali na pesem Na kmetiji je lepo, si ogledali risanko z naslovom Kravica Liska, izdelali smo si lepljenko kravico, odtisnili svoje dlani na veliko kravico in ji naredili lise. Poskušali smo tudi svoje spretnosti v molzenju in gnetenju in se pri tem imeli prav lepo. Pester in razgiban teden se je zaključil s Tradicionalnim slovenskim zajtrkom in izdelavo medenih lizik.

 

Praznovanje se je nadaljevalo in pihnili smo že drugo svečko. Spet nas je obiskala Pikapolonica, ki nas je zabavala. Skupaj smo telovadili na poligonu z blazinami, se sladkali in zaplesali ob glasbi.

V DECEMBRU

Spet je nekdo potrkal na vrata – naša Pikapolonica. Praznovanje je potekalo v sproščenem vzdušju, čeprav nas ni bilo veliko pa smo se kljub temu imeli lepo in se zabavali.

Obiskala nas je medicinska sestra, ki nam je prikazala pravilno ščetkanje zob s pomočjo pripomočkov, ki jih je prinesla s seboj. Kasneje so lahko otroci to preizkusili še sami.

In smo prišli do našega – VESELEGA DECEMBRA. Ta mesec je naša igralnica dobila še dodaten čar, saj so nam lučke pričarale nekaj toplega v naše oči in srčke. Vsak dan smo odpirali sporočilca v adventnem koledarju in se ob tem zabavali. Vsak ponedeljek smo prižgali novo svečko, ki nam je prikazala kako dolgo še je do Božička. Prav tako smo vsak dan odtrgali en kos brade našemu Božičku, da smo si lažje predstavljali, kdaj bodo nas pričakala darila pod jelko. V tem mesecu smo ogromno plesali, se družili s starejšimi otroki, ustvarjali in se imeli prav lepo.

Učenki Naja in Lana sta prišli in nam predstavili knjigo Mali zajček išče svojo mamico. Ponudile so nam tudi uganke, na katere smo ugibali s pomočjo sličic.

Vsako priložnost izkoristimo za zabavo … ha ha ha, a nismo dobri?!

V JANUARJU

Spoznavali smo tri zvrsti glasbe; klasično, narodno-zabavno in popularno glasbo. Otroci so ustvarjali ob glasbi, spoznavali ples, peli in igrali na instrumente.

V naši igralnici ni nikoli dolgčas … naj sneži, naj sneži, naj sneži 😊

V FEBRUARJU

Praznovanje rojstnega dne nam je spet popestrilo dan. Skupaj smo se odpravili v sosednjo igralnico našemu Niku zaželeli vse najboljše ob njegovi prvi svečki.

Jupiii, tudi mi se peljemo z avtobusom – izlet na Kog.

Ob spoznavanju Kulturne dediščine Jeruzalem smo si izdelali Ormoški grad.

Zelo smo se razveselil obiska Društva Kurenti Miklavž pri Ormožu, zato smo tudi sami izdelali svoje Kurente.

V MARCU

Deklica Gaja je pihnila svojo prvo svečko in skupaj smo se ob glasbi z njo poveselili. Vse najboljše!

Tudi ovčke so pomagale našemu Vidku napraviti srajčico. Izdelali smo si kostume in naredili likovni izdelek, ki nam krasi našo garderoba.

 

Tudi deček Filip je prvič praznoval svoj rojstni dan v vrtcu. Skupaj smo zaplesali, zapeli in se poigrali. Na koncu smo se posladkali in mu podarili darilo, ki ga bo spomnilo na prvo leto v vrtcu.

Zelo radi se družimo s prijatelji iz sosednje igralnice – skupina Mavrice. Skupaj smo spoznavali star običaj Gregorjevo ali ptički ženijo. Star običaj pravi, da so se dekleta nekoč na Gregorjevo ozirala v nebo. Prva ptica, ki jo je dekle videlo, je seveda naznanila, kakšen bo njen mož. S pomočjo vzgojiteljice Adrijane smo si naredili svoje ptičke s katerimi smo se pozneje tudi posladkali.

V mesecu marcu smo namenili največ poudarka na tematiko DRUŽINA. Vsi vemo, kako pomembna je družina: vsak posamezni član družine. Skupaj smo si ogledali kratek film o družini, poslušali zgodbico Mala račka išče svojo mamico, se pogovarjali o družinah, jih poimenovali, naredili družinsko drevo, hiško z družinskimi člani in jih prešteli in veliko hiško s pravimi fotografijami in tudi imensko poimenovali posamezne člane družine. Ugotovili smo, da v naši igralnici imamo velike družine v katerih so tudi prisotni babica in dedek.

V APRILU

Veseli smo, ko nam sonček posije in dan izkoristimo na prostem.

In spet je leto naokrog in deklica Sofia je pihnila že svojo drugo svečko. Ta rojstni dan je bil malo drugačen, saj smo ga prvič praznovali na prostem in še ne to … združili smo se z otroki iz sosednje igralnice – Mavrice, kateri so prav tako praznovali rojstni dan. Skupaj z vzgojiteljicami smo ustvarile prav čudovit dan.

Otroci so v mesecu aprilu spoznavali pojem narava. Skupaj smo se odpravili do bližnjega travnika in poiskali tri rože. Ločevali smo jih po barvah in oblikah ter jih poimenovali. Naredili smo si tudi naš prvi herbarij, kateri nam krasi našo igralnico. Ustvarili smo tudi likovne izdelke z vsemi tremi rožami – marjetica, regrat in vijolica. V času plavalnega tečaja sta se nam pridružila še fanta iz sosednje igralnice – Čebelice. Z nami sta ustvarjala, se igrala in nam pomagala pri vsakodnevnih opravilih.

Sodelovali smo tudi v projektu Pasavček – red je vedno pas pripet!

V MAJU

Praznovali smo predzadnji rojstni dan v naši igralnici. Deklica Neja je pihnila svojo 2. svečko v družbi svojih prijateljev in njene mamice. Skupaj smo se imeli lepo.

 

Dostopnost