V maju

V MAJU

Tako, teden počitnic je za nami. Upam, da ste se imeli lepo. Kot obljubljeno, se vam zopet javljava od doma.

4.teden: VRTNARJENJE

Zunaj nas sonce s svojimi žarki že lepo boža po naših licih, prav tako pa lepo greje naše rastline v vrtovih, zato se bomo ta teden prelevili v vrtnarje.

Gotovo je staršem ostalo kaj semen ali sadik zato si ustvarite svoj vrt. Tisti, ki vrta nimate, lahko uporabite kakšno embalažo (plastenke, tetrapak). Kakšen bo vrt, izberete sami. Lahko je cvetlični, zelenjavni ali zeliščni.

 

Zagotovo boš med pripravo zemlje za sajenje naletel na kakšno žuželko. Dobro si jo oglej, lahko jo tudi narišeš ali slikaš.

Ko bo vrt narejen, si izdelaj iz vetrnico iz papirja, ki bo lepo popestrila tvoj vrt.

 

Lahko pa izvedeš poskus s fižolom:

Za poskus rabite 3 steklene lončke (lahko tudi 3 plastične kozarce), 3 fižole in 3 papirnate brisače.

V vsak lonček položite papirnato brisačo in fižol.

Lonček 1: položi ga na okensko polico in ga vsak dan zalivaj.

Lonček 2: položi ga na okensko polico in ga ne zalivaj.

Lonček 3: položi ga v temen prostor in ga vsak dan zalivaj.

Opazuj kaj se bo dogajalo s fižolom. Ko bo zrasel, ga lahko posadiš na svoj vrt.

Preberi si tudi, kako je Jakec posadil svoj fižol : Jakec vrtnar

Ker bodo letošnje olimpijske igre najbrž odpovedane, si doma v družini priredite svoje olimpijske igre:

Delovni-list_olimpijske-igre

5.teden: GLASOVI, CICI VESELA ŠOLA

Pozdravljene čebelice. Še malo pa se verjetno spet srečamo. Komaj čakava, da vas spet vidiva. Vendar je pred nami še en teden. Da vam pa ne bo dolgčas, sva vam pripravili nekaj predlogov dejavnosti.

Stopite na sveži zrak in se ozrite okrog sebe. Gotovo boste našli veliko predmetov, iz katerih lahko sestavite vaše ime, ime družinskih članov ali kakšno besedo, jih razvrstite po velikosti od najmanjšega do največjega, jih preštejete ali ustvarite kakšno sliko.

Na sprehodu, v gozdu ali na travniku, doma med kuhanjem ali pospravljanjem pa se lahko igrate PRVI GLAS v besedi. PRVI GLAS: Eden od staršev reče na primer: »Jaz vidim nekaj, česar ti ne vidiš. Začne se na črko T. Kaj je to?« Otrok nato opazuje okoli sebe in poskuša ugotoviti, katero stvar imate v mislih. Pri tem je pomembno, da se začne na pravilno črko (v tem primeru na črko T, npr.: trobentica). Za tem lahko poišče tudi druge predmete ali le besede, ki se začnejo na to črko.

 

OBKROŽI ŠTEVILO PIK

Na list papirja narišete mrežo iz pik (čim večje število). Otrok potrebuje igralno kocko in svinčnik. Ko vrže kocko, prešteje število pik na kocki in obkroži ustrezno število pik na listu (poljubne oblike). Zraven pik so zapisana tudi števila. Vse igre lahko prilagodite starosti in sposobnosti otrok.

GRADIMO STOLP Potrebujete igralno kocko s pikami in kocke. Otrok vrže kocko, ter prešteje koliko pik je dobil. Toliko kot je pik, toliko kock si vzame iz kupa in sestavi stolp. Potem je na vrsti drugi igralec. Gradimo stolp dokler ne zmanjka kock na kupu. Na koncu igre preverite, kateri stolp je višji, lahko preštejete vse kocke v stolpu. Vsak lahko svoj stolp razstavi na barvne stolpe (rdeč stolp, rumen stolp…) in prešteje koliko kock je rdečih, rumenih….

Ta teden se bomo razgibali s pomočjo plesa. Ker smo čebelice in imamo v mesecu maju praznik, se bomo naučili čebeljega plesa. Poskusi, ni težko. Povabi na ples še ostale člane družine.

 

Tudi možgančke je treba malo razmigat, zato prilagava nekaj primerov cici vesele šole.

POVEZAVE:

Cici šola 1 >>

Cici šola 2 >>

Cici šola 3 >>

ŠE vedno zbiramo vaše fotografije ob izvedbah dejavnosti, katere bomo sproti nalagale na spletno stran.